Kategorier
Events Seminars

Skillinge Seriefestival 2023 – den akademiska dagen 8/9

At Skillinge Theatre and on zoom.
You have the opportunity to take part of presentations of current comics research, mostly in Swedish though.
Program (in Swedish only):

Fredag 8 september

Serieforskning från Malmö University Comics Hub/much

På Malmö universitet finns serieforskning inom en lång rad ämnesområden och där bedrivs forskning både på akademisk– och konstnärlig nivå. Sedan några år har serieforskningen samlats på Malmö University Comics Hub, en plattform som arbetar för att utveckla forskning och skapa bättre samarbeten, både i Sverige och internationellt. Under den akademiska dagen på Skillinge Seriefestival kommer forskare från seriehubben att presentera sitt arbete – det blir allt ifrån skånska punkrockare, postapokalyptiska framtidsvisioner till en djupdykning i skräckserietidningshögen. Dagen leds av Gunnar Krantz, konstnärlig professor i visuell kommunikation. Alla föredrag + paneldebatt kommer att vara på plats på Skillinge teater och sändas även över zoom.

Adress: https://mau-se.zoom.us/j/63982083307

Program:

10.30 – 11.00

Psykedelisk punk från Skåne

Gunnar Krantz, konstnärlig professor i visuell kommunikation presenterar sitt konstnärliga forskningsprojekt – adaptionen av Garbochocks låt ”Malmö City”.

Om Gunnar Krantz forskning:
På två minuter och tio sekunder lyckas Garbochock skapa en klassiker i en stil som står och väger mellan punkens direkta tilltal och den psykedeliska rockens poesi. Min serie-adaption utgår från fotografier tagna under samma period i skiftet mellan 70- och 80-tal. Personerna jag tecknat, liksom det musikaliska uttrycket och texten i ”Malmö City”, speglar en brytningstid mellan det politiskt medvetna och det romantiskt expressiva. Seriefanzinet är tryck på risograf i tvåfärg och delas ut gratis i samband med presentationen.

11.00 – 12.00

Teori, analys, praktik—att undervisa berättande i olika medier och i olika former med

Petra Ragnerstam, universitetslektor i kulturstudier på Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3, Malmö universitet.

Om Petra Ragnerstams forskning:
I min nuvarande forskning fokuserar jag och min kollega Sara Bjärstorp på berättande med kroppen. Vi studerar litterära lajv och hur litterärt berättande ändras när det är materiellt, förkroppsligat, performativt och improviserat.

Tidigare har jag forskat om filmatisering av dramer med fokus på röst. Röst är ett centralt begrepp både för berättande men också politiskt. Jag har skrivit en bok vad röst egentligen är i text och vad som händer med rösten när den överförs till film och därmed förkroppsligas. Min avhandling behandlade mer traditionellt tre kvinnliga modernister och hur de använde experimentellt berättande för att förstå och förändra hur språket formar vår syn på genus och sexualitet.

12.00-13.00
Identity and History in Non-Anglophone Comics – om en forskningsantologis tillkomst med Martin Lund, universitetslektor i religionsvetenskap på Institutionen för Lärande och samhälle, Malmö universitet.

Om Martin Lunds forskning:
Jag disputerade i judaistik år 2013, på en avhandling om konfigurationer av identitet i tecknade serier med amerikansk-judiska författare. Jag var sedan en av Vetenskapsrådets internationella postdoktorer med min forskning om tecknade serier och New York förlagd vid Gotham Center for New York City History vid CUNYs Graduate Center i New York. Jag har publicerat artiklar och böcker om dessa ämnen samt med kollegor redigerat volymer om muslimska superhjältar och om vithet och superhjältar. Tillsammans med Julia Round är jag också redaktör för bokserien Encapsulations som ger ut korta monografier inom serieforskningsfältet.  

Länk till förlaget: https://www.routledge.com/Identity-and-History-in-Non-Anglophone-Comics/Earle-Lund/p/book/9781032480879
13.00-14.00 LUNCH

14.00–15.00
Nedslag i skräckfilmens historia med Anna Arnman, universitetslektor i visuell kommunikation på Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3, Malmö universitet.

Om Anna Arnmans forskning:
Jag doktorerade i litteraturvetenskap med inriktning mot film och medier (nuvarande filmvetenskap) vid Lunds universitet på en avhandling om skräckfilm i allmänhet och Clive Barkers Hellraiser (1987) i synnerhet (Hellraiser: Om Clive Barkers film, Ellerströms, 2005). Mitt forskningsfält sedan dess har varit skräckgenren med fokus på rörlig bild och jag har bland annat studerat musikvideo och barnfiktion i relation till visuella skräckskildringar. 

15.00 – 16.00
Det finns dåliga serier också!  Det har aldrig sålts så många serietidningar som på 70-talet. Kalle Anka, Fantomen, Min Häst, Bamse och 91:an, men också skräckserier, krigsserier, romantikserier. Pidde Andersson, manusförfattare till serier sedan 1989 och ledamot av Svenska Serieakademin kartlägger tillsammans med Gunnar Krantz denna guldålder med ett särskilt fokus på de dåliga serietidningarna.

16.00 – 17.00
Seriernas plats på universitetet
Avslutande samtal med Jakob Dittmar, docent i medie och kommunikationevetenskap, Oskar Aspman, adjunkt i serieteckning  och Gunnar Krantz om att undervisa och forska om tecknade serier på universitetsnivå.

Länk till zoom:  
https://mau-se.zoom.us/j/66664381357

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *